шашлик. вибираємо м'ясоВесна. Пора городня, пора відпускна і, звичайно ж, шашлична. Ніхто не сперечається, що і взимку «шашличок під коньячок смачно дуже», проте, все ж саме влітку готується більшу кількість цього смачного страви.

Можна піти простим шляхом замовити кафе для святкування дня народження або будь-якого іншого свята і поїсти там смачний шашлик, можна зробити ще простіше – купити готовий шашлик, підібрати відповідну компанію і вперед – на повітря, до річки або в баньку. Але можна підійти до питання приготування, творчо і професійно.

Отже, озброївшись енної сумою грошей, поспішили на ринок. Саме ринок, бо там є шанс купити те, що потрібно. Знайшли м’ясний павільйон, тепер шукаємо рубщика м’яса – такого суворого дядька з сокирою. Знайшли. Тепер потрібно замовити йому відрубати шматок для шашлику. Рубщик, якщо досвідчений, то зрозуміє, про що його просять, і рубоне потрібну кількість «сировини».

Для себе ж потрібно запам’ятати – м’ясо повторної заморозки, дуже відрізняється від свіжого кристалами льоду рожевого кольору. Баранина хороша тільки в гарячому вигляді, якщо з’їсти шашлик відразу, що навряд чи станеться. Тому краще за все купити хороший шматок свинячої або яловичої вирізки. Обсяг м’яса потрібно розрахувати відразу – по кілограму на брата, якщо ви, звичайно, не збираєтеся на поминки, до речі, дізнатися про те, скільки коштують поминки в кафе можна в інтернеті на сайті відповідного кафе.

Далі, шлях повинен лежати через прилавки з зеленню, овочами і спеціями. Тут все залежить від фантазії кухаря. Зелень і овочі не повинні бути зів’ялими. Ідеальний варіант виростити їх у себе на грядці, щоб уникнути нітратів та інших пестицидів. А ось ріпчасту цибулю можна вибрати і у продавців. Важливо – цибуля не повинен виглядати як на картинці. Чи не гнилої і ладно.

Тепер спеції. Може, це і стереотип, що краще за все розуміють в приготуванні шашлику вихідці з Кавказу, однак, це так. Тому і спеції найкраще купувати саме у них. На ринку, завжди є непримітний столик з мільйоном різних мішечків, що виділяють аромати. Привітний чорноокий продавець, охоче пояснить, які трави для чого. Це буде багато краще всіх тих готових сумішей, які пропонують виробники. Або ще один варіант – заглянути в ресторан на проспекті Вернадського і покуштувати, знову ж таки, готового шашлику.

Настає головний момент творчості – маринування. Перш за все, м’ясо потрібно промити в декількох водах. Якщо шматок яловичини або свинини – вирізка, то його потрібно нарізати поперек волокон. З будь-якої іншої частини туші, нарізка значення не має. Шматки майбутнього шашлику, не повинні бути занадто великими – буде, довго готуватися, та й маринад не просочені шматок, і не повинні бути занадто маленькими – стане сухим.