В Японії – найвища тривалість життя: в середньому – 85-86 років. Демографічні успіхи острівної держави пояснюються не тільки стабільною і добре розвиненою економікою. Багато що залежить і від культури харчування. Так, віддаючи перевагу виключно натуральним продуктам, кожен другий японець може похвалитися відмінним фізичним і, як наслідок, психологічним здоров’ям.

Справа – в начинці?

За калорійністю найсмачніші сет ролл і суші (традиційна їжа населення) чи досягають 25-50 ккал на 100 г продукту. Знамениті суші-дієти в комплексі з оздоровчої водної терапією дають можливість скидати від 2 до 5 кілограм в тиждень. Блюдо популярно у всіх країнах Східної Азії, Америки та Європи. Правда маса його різновидів з додаванням самих незвичайних спецій і овочів нерідко породжує питання: які суші найсмачніші?

На думку знаменитого в Японії шеф-кухаря Нобу Мацухиса, тут важливо враховувати:

  • Начинку (вона може бути багатошаровою або одношарової, як у випадку з хосомакі; це невеликі роли, де діаметр норі не перевищує 2-3 см);
  • Смак суші (гострий пікантний, як роли Філадельфія або, наприклад, зелений змій солодкий – на основі квіткового меду, вершкового масла, фісташок, пива і молока);
  • Особливості приготування;
  • Специфіку подачі страви (так, споживаючи суші смачно і недорого, 25% європейців вважають за краще їжу в стилі Едо; мова йде про морепродуктах, викладених поверх рису).

Замість сирої риби – копчений вугор

У минулі часи в країнах Східної Азії популярно було їсти роли з сирою рибою. Подібні страви – не рідкість і в наш час. Однак їх кількість істотно поступається кулінарним шедеврам, виконаним на основі копченого вугра або, наприклад, слабосоленого лосося.

В якості основних інгредієнтів шеф-кухаря нерідко використовують тигрові креветки, крабові палички, кальмари і навіть бланшірованние молюски. Смакові особливості морепродуктів, багато з яких можна одночасно вживати в холодному і гарячому видах, не обмежують гурманів у виборі страв.

Де замовити смачні суші? У Росії – безліч закладів японської кухні. Однак більшою популярністю студентів, школярів та їхніх батьків користуються так звані віртуальні ресторани, де легко замовити суші з доставкою додому. У їх числі – горезвісні Гункани, осідзусі (у вигляді витончених брусків), конусоподібні Темакі і, звичайно ж, нігірі суші. Останні роли часто подають без морських водоростей. Тонкий шматочок риби поверх рису – головна особливість цієї страви.